GansWorst

Wat kun je allemaal met ganzenvlees?

Dankzij jacht op ganzen wordt ganzenvlees steeds vaker gebruikt. Een mooie ontwikkeling, want ganzenvlees is enorm duurzaam.

Ganzenvlees is – nog – niet erg populair in Nederland. Dit komt vooral door de ‘wat de boer niet kent, dat eet ie niet’ houding van ons Hollanders. Vlees zoals dat van varkens, kippen en koeien is gangbaarder, ook al is dat vlees vaak veel minder duurzaam. Bovendien hebben we in Nederland een overschot aan ganzen(vlees). Stiekem toch benieuwd naar de smaak, voordelen en wat je ermee kan? Je leest het hieronder. 

Waar komt het ganzenvlees vandaan?

Nederland kampt met een ganzenprobleem. Vanwege ons milde klimaat, de waterrijke gebieden  en vele graslanden met mooie broedplekken, besluiten veel wilde ganzen om hier te overwinteren of om zich hier te vestigen. Dit brengt echter allerlei nadelen met zich mee. Ganzen brengen namelijk veel schade toe aan de gewassen van boeren en akkerbouwers. Ook kunnen ze een gevaar vormen voor vliegtuigen bij o.a. Schiphol. Een ander nadeel van een rijke ganzenpopulatie is dat deze soms brutale vogels een grote druk leggen op de kwetsbare  biodiversiteit van de Nederlandse natuur. De ganzen nemen toe, waardoor de populatie van diverse kleinere (vogel)soorten waaronder de kievit en grutto juist afneemt. 

Vanwege deze problemen is het in veel provincies sinds een aantal jaren toegestaan om de ganzenpopulatie te beheren o.a. door de jacht. Jaarlijks worden er in Nederland duizenden ganzen op verantwoorde wijze bejaagd. De duizenden kilo’s scharrelvlees die dit oplevert worden maar ten dele gebruikt. Veel ganzen worden afgevoerd en vernietigd. Omdat dit natuurlijk doodzonde is, is GansWorst ontstaan.  

 

Een zeer duurzaam stukje biologisch vlees

Ganzenvlees is een mooi stukje duurzaam, oerhollands scharrelvlees en heeft ook klimaattechnisch enorme voordelen. Zo is de CO2-voetafdruk van dit duurzame vlees zeer laag omdat het een lokaal product is. Er komen geen pesticiden, antibiotica of powerfood aan te pas. En ook heb je er geen elektriciteit, schoon drinkwater, gebouwen of transportbewegingen voor nodig zoals dat bij andere vleessoorten vaak wel het geval is. 

Daarnaast hebben wilde ganzen ook nog eens een veel beter en een volledig vrij leven gehad vergeleken met dieren die gehouden worden voor de slacht. Bovendien hoeven er ook minder andere dieren gefokt en geslacht te worden voor hun vlees als er meer gebruik gemaakt wordt van het overschot aan ganzenvlees. Een bijkomend voordeel hiervan is ook de lagere stikstof productie. Immers minder koeien en varkens is minder stikstof. Daarbij, omdat het stikstofgehalte van ganzenpoep twee keer zo hoog is als dat van een koe snijdt het mes aan twee kanten.

Hoe smaakt ganzenvlees en waarvoor kun je het gebruiken?

Omdat het om echt wild gaat, heeft het ganzenvlees dan ook een mooie wildsmaak. Desondanks is het vlees niet te complex qua smaak en heeft het een aangename textuur. Daarnaast houden de ganzen er dankzij het vele vliegen een gezonde levensstijl op na en zit er weinig vet aan het vlees. Hierdoor past ganzenvlees dus ook prima in gezonde diëten. 

De producten van GansWorst zijn makkelijk te bereiden en prima te gebruiken in allerlei gerechten. Bak het ganzenworstje in de pan of op de barbecue en serveer het met een lekker sausje of serveer het bij stamppotten i.p.v. een rookworst . Of gewoon met aardappels en groente; zo klaar, super lekker en gezond. Maar ook koud op brood of in plakjes als borrelhapje met mosterd. Tot slot de grootste favoriet van GansWorst. Het recept van Lennard ter Hall: Hollandse bonenstoof met ganzenworstjes, witte bonen en tomaten, echt Hemels!

Ook een GansWorst proberen?

Bestel ook een GansWorst en help mee om de ganzen op het bord te laten belanden in plaats van in de kliko.